Suat Işıklı Uyardı KRİPTO PARAYI NE KADAR BİLİYORUZ?

Deniz Center’in sahibi Bilişim Uzmanı Mehmet Suat Işıklı, dünya genelinde tüm ülkelerde Bitcoin ile adını duyuran, zaman geçtikçe değeri artan ve büyük şirketlerinde desteklediği yeni dünya parasının, son yıllarda iyice gündeme gelmesinin riskleri de beraberinde getirmeye başladığını söyledi. Belli başlı Altcoinleride bulunan bu kripto para pazarına talebin oldukça fazla olduğunu belirten Işıklı, kripto para hakkında görüşlerini şöyle açıkladı:

Suat Işıklı Uyardı KRİPTO PARAYI NE KADAR BİLİYORUZ?
  • 01 Mayıs 2021, Cumartesi 21:04



KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para daha çok takas işlemlerinde kullanılan, tamamen dijital, çok güçlü şifrelenmiş sanal ortamda kullanılabilen bir para birimidir. Kimilerine göre geleceğin parası kripto paralardır.  Henüz herhangi bir devlete veya sisteme bağlı değildir. Sanal kripto paraların pek çoğu coin mining denilen özel bir yazılım tekniği ile tamamen sanal ortamda işin uzmanı yazılımcılar tarafından üretilmekte ve üretimden sonra da sanal kripto para borsalarında işlem görmeye başlamaktadır. Bu durum sanal kripto paralar üzerine herhangi bir ülkenin veya otoritenin net politikalar belirlemesini engellemektedir.

Gönderdiğiniz paranın iadesi mümkün değildir ve nereye gönderdiğiniz kimse tarafından bilinememektedir. Türkiye dahil bir çok ülkede anlaşmalı bankaları bulunmaktadır. Paranızı dilediğiniz de güncel dolar kuru ile çevirip anlaşmalı banka hesabınıza aktarabiliyorsunuz. Böyle olması da kripto paraları cazibeli hale getirmiştir. Talep arttıkça değeri de artan bu sanal paraların al satını yapıp gelir elde etmeye çalışan bir çok kişi vardır. Ayrıca yasadışı işler yapan, kara para aklayanların kullandığı ve internetin olduğu her yerde kullanılabilen kripto paralar gün geçtikçe değer kazanmıştır. Bugün ki piyasada en değerli kripto paralar ise;

Bitcoin : 425.000 TL - 1 BTC
Ethereum : 19.000 TL - 1 ETH
Binance :4.250 TL – 1 BNB

KRİPTO PARA TÜRKİYE’DE YASAL MIDIR?

Kripto paraların yasallığı her ülkede değişmektedir. Bazı ülkelerde yasallık durumu halen belirsizdir. Bazı ülkeler kullanılmasına açık izin vermektedir. Bazı ülkeler ise kullanımını sınırladı veya yasaklama getirdi.

"Bitcoin yasal mı?" gibi sorular pek çok kişi tarafından soruluyor. Şu anda ülkemizde  Bitcoin kullanımına ilişkin yasa ya da kısıtlama getirilmemiştir, bu yüzden Bitcoin ya da diğer kripto paraları cüzdanınızda bulundurmaktan, almaktan ya da satmaktan dolayı ceza almanız olası değildir. Büyük gelir elde ederseniz vergi talep edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı eylem planında dijital para kanunu için de tarih verildi. Merkez Bankası'nın sorumluluğundaki eylemin yeni yıl öncesi bitirilmesi hedefleniyor. Büyük olasılıkla yasaklamak yerine belirli güvenlik önemleri alıp yasal vergi alınabilecek hale getirmesi beklenmektedir.

KRİPTO PARANIN RİSKLERİ NELERDİR?

Kripto paraya yatırdığınız paranızın sistemin kapanması ile tamamen gideceğini bilmelisiniz. Risk alacaksanız bunu göz önünde bulundurmalısınız. Bugünlerde ülkemizde gündemde olan Thodex şirketi ve daha önce herkes tarafından tanınan Tosuncuğunda sistemlerindeki parayı alıp gittiği gibi tüm paranızı kaybedebilirsiniz. Çok fazla kripto sanal para alışverişi yapıyor ve gelir elde ediyorsanız ileride vergi çıkma ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız. Kripto sanal para hesaplarınızın güvenliğini iyi sağlamanız gerekir. Hesabınız hacklenir ise tüm paranızı kaybedebilirsiniz.

En önemlisi ise sanal para bağımlısı olabilirsiniz. Gününüzün büyük bir zamanını kripto para sistemlerine harcayıp daha çok kazanmak için çok daha fazla kayıplar yaşayabilirsiniz. Borsa, şans oyunları ve kumar gibi, sanal para ticareti de ciddi bağımlılık yapmaktadır. Kripto sanal paraların vaat ettikleri kolay yoldan para kazanma ve zengin olma hayalinin yatırımcılar üzerinde hipnotik bir güç yaratarak bağımlılığa yol açtığı söylenebilir. ABD de bulunan Duke Üniversitesi’nde kripto para üzerine yürütülen bir araştırmaya göre, eğer bir olay art arda iki kez gerçekleşirse insan zihninin o olayın yeniden gerçekleşeceğini otomatik olarak öngördüğü ve kripto para yatırımlarının üst üste birkaç gün ve haftalarca  yükselmesiyle, geleceği belirsiz ve karmaşık olmasına rağmen yatırıcıları cezbettiği ve artışın devam edeceğine dair inançlarının arttığı bulunmuştur.  

Son olarak belirtmek isterim ki! Kolay elde edilebilen şeylerin esasında tehlike yada endişe içermekten ibaret olduğunu bilmemiz gerekir. Bu tür sistemlerin hepsinde öncellikle “kasa” kazanır. Kim kazanmadığı halde sürekli para verir? Hangi ticarette böyle bir şey var? Artan işsizlik, insanların ekonomik seviyesinin düşmesi, dünyada zenginlerin ve fakirlerin arasındaki gelir seviyesinin çok ciddi farklara çıkması, özellikle sosyal medyada çok lüks hayat yaşayanların toplumu kötü yönlendirdiğini ve gençlerin kolay yoldan zengin olup rahat ve lüks yaşamak istemeleri geleceğimiz için çok ciddi bir tehlike arz ettiğini bilmeliyiz. Çalışıp toplum için faydalı bireyler olarak bu tür para kazanmayı hayal etmektense çok değerli olan zamanımızı iyi kullanmalıyız. Bu sonu olmayan işleri bırakıp okumalıyız, çalışmalıyız, üretmeliyiz ve güzel bir yaşam için hedeflerimize yönelmeliyiz. Ahmet Şerif İzgören’in söylediği gibi “Bedava peynir sadece fare kapanında bulunur” sözünü ekleyerek tamamlamak isterim.” 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

yukarı çık